25 квітня Вищий господарський суд України завершив розгляд касаційної скарги мережі готелів Holiday Inn (ПАТ «Торонто-Київ») і встановив законність стягнення з відповідача компенсації в сумі 13 780 грн. за позадоговірне використання музичних творів у готелі «Holiday Inn Kiev».

Постанова суду стосується справи № 910/85/16 про незаконне використання музики у ресторані «The Towers» готелю «Holiday Inn Kiev», в якій позивачем виступала приватна організація «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» (ОКУАСП), а відповідачем — ПАТ «Торонто-Київ».

Цікавим в цій справі є факт, що ПАТ «Торонто-Київ» мала дійсний ліцензійний договір на використання музики з компанією «Іmagesound plc». Проте суд встановив, що наявність цього договору не надає відповідачеві права на використання музичних творів шляхом публічного виконання у приміщеннях готелю. Таким чином, музика у ресторані «The Towers» готелю «Holiday Inn Kiev» лунала без дозволу правовласника та без сплати авторської винагороди. Це й призвело до судового позову та стягнення грошової компенсації.

За наслідками судового процесу компанія «Торонто-Київ» підписала договір з ОКУ УЛАСП. Юристи компанії ретельно вивчили вимоги Закону України «Про авторське право та суміжні права» та погодилися, що договір з ОКУ УЛАСП повністю відповідає вимогам Закону і забезпечує легальне використання музики у готелі. Але штраф у розмірі 13 780 грн. ПАТ «Торонто-Київ» все одно довелося сплатити.

З повним текстом Постанови Вищого господарського суду України можна ознайомитися за посиланням: www.reyestr.court.gov.ua/Review/66193829.